Web Analytics Made Easy - Statcounter

دکتر سعید روزبهانی روز چهارشنبه به مناسبت "روز ملی بزرگداشت شمس تبریزی" در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: شمس برای مولانا خورشید بود که وقتی انوار خود را بر وجود سرد و بی‌روح مدرس مکتب قونیه تاباند او را از سردی "قال" رها کرده و به گرمی "حال" رسانید.

وی ادامه داد: "شمس‌الدین ملک‌داد تبریزی" معروف به "شمس تبریزی" از عارفان و سوخته‌دلان عشق الهی بود که در سال ۶۴۲ هجری قمری در دیداری، آتش در جان مولانا انداخت و چنان او را شیفته‌ خود ساخت که به وادی عرفان کشانیده شد، به انقلاب درونی مبتلا ساخت و تأثیرات فکری و عرفانی عمیقی در او بر جای گذاشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

این استاد زبان و ادبیات فارسی گفت: شمس نزد مولانا بسیار مقرب بود و به عنوان یک معشوق حقیقی به حساب می‌آمد، تا آنجا که مولوی همواره از وی به عنوان "شمس من" یاد می‌کرد، لذا شمس تبریزی، بزرگ‌جوینده طریقت و معرّف حقیقت وجودی خداوندگار روم (مولانا) است. 

وی افزود: تأثیرات فکری، عرفانی و روحانی شمس بر مولانا، آغازگر یک حرکت صعودی به سوی حقیقت مطلق محسوب می‌شود که البته این تأثیرات و عشق دوسویه بوده است، بدان معنی که شمس آمد تا مولانا را دریابد و مولانا هم برخاست تا شمس را معرفی کند. گرایش به عشق الهی، ترک انانیّت و جاه‌طلبی، ترک علم ظاهری و دنیای قیل و قال، گرایش به وحدت و ترک کثرت و ساخته شدن انسان کامل و آدم حقیقی، از جمله تأثیرات فکری و عرفانی‌ای بود که شمس در مولانا گذاشت.

روزبهانی در خصوص مقام عرفانی شمس ادامه داد: شمس یک «کیمیاگر» بود. او بود که وجود خام و ناقص مولوی را پخته و تا مرحله یک وجود عالی و متعالی رشد داد؛ کیمیاسازی بود که طلای ناب عرفان و محبت و «یحبهم و بحبونه» (مائده/۵۴) را در اعماق جان فرزند خلف "سلطان ولد" قرار داد. او کاملی بود که مس وجود جلال الدین را گداخته و به زر سرخ تبدیل کرد.

وی گفت: از دیگر القاب شمس، «شیخ گیر» بود. او شیخی را در دام محبت خود انداخت و سپس او را به صورت کامل رها کرد. خود می گوید: «من شیخ را می‌گیرم و مواخذه می‌کنم نه مرید را، آنگه نه هر شیخ را، شیخ کامل را».

استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد سبزوار افزود: انقلاب درونی مولوی را می‌توان ناشی از تاثیرات عرفانی شمس بر مولانا دانست. انقلابی که سبب شد تا مولوی از نو متولد گردد و شخصیت گذشته خود را به فراموشی سپارد، گوئیا از نو زاییده شده و وقتی دوباره زاییده شود، درهای مردانگی و سعادت بر وی گشوده می‌گردد. شمس چنین دری را بر روی فقیه قونیه گشود.

وی در خصوص تاثیرات فکری و عرفانی شمس بر مولانا، بیان کرد: تجلی عشق، گرایش به حدیث دل و ترک حدیث علم، مغلوبیت عقل در برابر عشق، ایجاد یک انسان آرمانی و کامل حقیقی، معشوق کردن مولانا، آزادگی و آزادمنشی، غم پرستی، ترک جاه و خودخواهی، یکدلی و یکرنگی و گرایش به وحدت و همچنین ماندگاری مولانا از تاثیرات فکری و عرفانی شمس بر اوست.

در تقویم رسمی کشور، هفتم مهرماه، روز بزرگداشت شمس تبریزی و هشتم مهرماه، روز بزرگداشت مولوی نام‌گذاری شده است.

گفتنی است ملاقات جلال‌الدین محمد بلخی فقیه و دانشمند قرن هفتم هجری با شمس تبریزی در سال ۶۴۲ هجری قمری انقلابی در وی پدید آورد که موجب ترک مسند تدریس و فتوا از سوی او و روی آوردن به مراقبت و تهذیب نفس شد و از آن پس شاعری متولد شد که به مولوی مشهور گشت.

برچسب‌ها مشهد دانشگاه آزاد اسلامی سبزوار مولانا ادبیات فارسی عرفان شعر ادبیات استاد دانشگاه

منبع: ایرنا

کلیدواژه: مشهد دانشگاه آزاد اسلامی سبزوار مشهد دانشگاه آزاد اسلامی سبزوار مولانا ادبیات فارسی عرفان شعر ادبیات استاد دانشگاه شمس تبریزی عرفانی شمس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۲۴۵۸۴۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کنایه روزنامه جمهوری اسلامی به مولوی عبدالحمید

روزنامه جمهوری اسلامی در ستون صرفا جهت اطلاع خود نوشته است؛

مولوی عبدالحمید امام جمعه اهل سنت زاهدان در مراسم آغاز سال تحصیلی جدید دارالعلوم زاهدان مدعی مسیر اعتدالی در مدارس دینی اهل سنت در استان سیستان و بلوچستان شد و گفت این مدارس با گروه‌های افراطی همراه نیستند.

این ادعای عبدالحمید با آنچه در عملیات مشترک دیروز قرارگاه قدس با اداره کل اطلاعات استان سیستان و بلوچستان در مدرسه علوم دینی انوارالحرمین روستای پشامگ شهرستان راسک روشن شد عملاً تکذیب شد.

در این عملیات، عناصر پشتیبانی‌کننده دو عملیات تروریستی گروهک جیش‌العدل در ۲۴ آذر ۱۴۰۲ در ستاد انتظامی و ۱۶ فروردین ۱۴۰۳ در سپاه شهرستان راسک صورت گرفت و منجر به شهادت تعدادی از نیروهای انتظامی و سپاه شد که در مدرسه یادشده مخفی شده بودند با همکاری مردم منطقه شناسائی و دستگیر شدند.

دیگر خبرها

  • کنایه روزنامه جمهوری اسلامی به مولوی عبدالحمید
  • عصبانیت کیهان از ارسال کمک‌های مردمی به حساب عبدالحمید
  • سخنی در باب محتوای «مست عشق» به کارگردانی حسن فتحی/ تحریف تاریخ به شیک ترین شکل ممکن
  • ضربه به غرور و حیثیت کاتالونیایی بارسا
  • جیغ و شیون شهروندان تبریزی برای غرق خودروهایشان در سیل! | فیلم
  • نویسنده ادبیات نوجوان باید مخاطب را با توانمندی هایش آشنا کند
  • بازگشت زندانی جرایم غیر عمد به آغوش خانواده
  • تفال به حافظ شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳؛ المنه لله که در میکده باز است....
  • آزادی زندانی جرائم غیر عمد در چهارمحال و بختیاری
  • خط حزب‌الله ۴۴۲ | شعله‌ای در دل تاریکی